Sweden: +46 (0) 73 348 53 63
E-mail: info@sierratours.se

Praktisk information om våra resor till Bolivia

Bolivia Salar De Uyuni
Bolivia Flamingos
Valle De La Luna - La Paz Bolivia

RESEGUIDE BOLIVIA


FAKTA OCH INFORMATION
F Följ med och upplev Potosi en flera hundra år gammal stad som är med i UNESCO världsarvslista. Med sin storlek den högst belägen staden i världen och är definitivt värd att se. Potosi erbjuder bra marknadsplatser för shopping. Från Potosi kan du resa till världens högsta saltsjö, Salar De Uyuni, se djurlivet i Pantanal och vandra i Cordillera De Los Andes. Man kan lockas av den levande historien som sträcker sig tillbaka till Inkatiden, med hantverk och traditioner som är för evigt närvarande och delas mellan generationer av urbefolkningar.

Här nedan hittar ni basfakta och information för er resa i Bolivia. Allt från förslag på bästa tid på året för er resa till information om Bolivias historia och kultur, som ger er en uppfattning om landet ni skall besöka och att vara väl förberedda.

Vi på Sierra Tours får ofta frågor från våra resenärer; När är det bäst att åka till Bolivia & Salar de Uyuni?

- Den frågan får vi ofta och den är väldigt svår att svara på. Det bästa med Salar de Uyuni är att du kan åka året om och det händer intresanta saker hela tiden. Av den anledningen är det upp till dig eller var och en att välja den tidpunkt som passar en bäst. För att underlätta för er så har vi skrivit en liten lista över vad som är bra att veta.

Bolivia travel video
SOS International
Sveriges Ambassad , ETSA
Beställ resaOm Bolivia
Bolivia är en av de högst belägna länder i Sydamerika. La Paz är den högst belägna huvudstaden i hela världen och atmosfären är definitivt dynamisk. Staden Sucre är en underbar historisk plats med många fascinerande museum. Här bor flest av sydamerikas indianer, över 60 procent av befolkningen. Bolivianerna håller fast vid sina värderingar och sin traditionella tro. Bolivia är en av de fattigaste länderna i Sydamerika men är rikt på kultur och vackra landskap med olika klimatzoner med tropiska dalar, snötäckta Anderna samt rester av mystiska urgamla civilisationer. Bolivia är ett land som bara väntar på att bli upptäckt.

Klimat och miljö
Bolivias klimat varierar kraftigt med höjden och från en klimatzon till en annan. Den sträcker sig från fuktiga och tropisk kyla till halvtorr klimat. I de flesta delar av landet är vintrarna torra och somrarna är något blöt. Trots sin tropiska breddgrad, städer som La Paz håller saker kalla, och varma kläder rekommenderas året runt. Sommarmånaderna i Bolivia är november till mars. Vädret är typiskt varmare och blötare under dessa månader. April till oktober räknas som vintermånaderna, är vanligtvis kallare och torrare.

Pass och Visum
Nordiska medborgare kan resa till Bolivia och stanna i 90 dagar utan visum. Vid affärsresa fordras visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader vid datum för hemresan och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans.

Hälso- och sjukvård
Råd om vaccinationer är personliga och kan variera beroende på individuellt hälsoläge, allergier, kroniska sjukdomar, ålder och tidigare vaccinationer etc. Konsultera medicinsk expertis för professionella råd före avresa. Denguefeber, hepatit A, malaria och gula febern förekommer på olika håll i Sydamerika.

Den som reser till högt belägna turistmål bör tänka på risken för höjdsjuka. Denna kan förebyggas och behandlas med medicin. Drick inte kranvatten utan köp vatten i flaska. Undvik isbitar i drinkar och annan dryck. Ät väl genomstekt och kokt mat. Tag gärna med ditt husapotek som bör innehålla magreglerande medel. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin. I Anderna kan man bli höjdsjuk. Symptomen är huvudvärk och illamående. För att acklimatisera sig bör man undvika fysisk aktivitet den första dagen och undvika alkoholhaltiga drycker. Ät lätta måltider och drick mycket vatten. Kontakta din läkare om eventuell medicin mot höjdsjukan. I större städer finns tillgång till privat sjukvård med europeisk standard.

Säkerhet
När du reser till Sydanerika bör du veta att många länder har stränga tullregler gällande arkeologiska och historiska objekt och dessa får inte tas ut ur landet. Narkotikasmuggling straffas hårt. Man skall ha ögonen öppna på flygplatsen så att inte någon lägger något i ditt bagage innan hemresan. Ficktjuvar är vanligt förekommande vid folksamlingar. Om någon är misstänksamt trevlig eller påstridig kan detta vara en ficktjuv. Ställ aldrig ifrån dig väskan. Växla pengar i en bank eller på ett casa de cambio – ett växlingskontor. Var alltid formell om du blir kontaktad av polisen. Några gånger kan polisen kräva betalning för att undvika en viss situation. Man har då valet att låtsas som att man inte förstår vad han menar.

Valuta och växling
Valutan i Bolivia är Boliviano (BOB). I La Paz och Sucre, och även i de flesta andra städer, kan man använda sig av Euros eller US Dollar. Ta med kreditkort med PIN-koden i minnet och endast där! Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort. Dricks kan dock endast betalas kontant på Galapagoskryssningsbåtarna.

Mat och Dryck
Man kan äta internationellt i hela landet, men prova gärna några inhemska specialiteter: humitas och tamales som är gjorda på majs och insvepta i löv. Llapingachos, stekta potatisbullar med ost. Räkceviche samt Locro, en soppa gjord på stuvad potatis och ost och som toppas av en avokado. Det finns många utsökta restauranger i de större städerna.

Shopping
Hantverk, lädervaror och textilier kan med fördel köpas. Fråga gärna din reseledare eller den lokala guiden om inköp och shopping.

Mottagande av flygbiljetter
Vi skickar din resplan så snart flygresan är bokad. Här kan du se hur resplanen kommer att se ut. Vi använder oss av elektroniska biljetter, som du själv ska skriva ut. När biljetterna har utfärdats skickar vi ett e-mail med bokningsnummer och de upplysningar du ska använda för att skriva ut biljetterna. Samtidigt får du ett följebrev med bra telefonnummer till resan, bland annat ett telefonnummer så att du alltid kan komma i kontakt med en av oss på sierratours.se, även utanför kontorets öppettider.

Uppgradering och extra benplats
Idag erbjuder många flygbolag att uppgradera reserverade biljetter till platser med extra plats och komfort, bl.a. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Vi kan inte uppgradera dig till dessa platser, men det kan du ofta själv göra via flygbolagets hemsida. Vi kan tyvärr inte heller reservera säten med extra benplats, som t.ex dem vid nödutgångarna i flyget. Om du behöver extra plats, rekommenderar vi att du checkar in på flygplatsen så tidigt som möjligt på utresedagen och ber om hjälp där.

Transfers till och från flygplatser
Vid ankomst till olika flygplatser i Bolivia hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas du återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till resedestinationen.

Vaccinationer
Vi rekommenderar alltid att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp inför resan. Dessutom behövs någon vaccination, typ Havrix, mot Hepatit A. Skall man besöka Amazonas djungel är det starkt rekommenderat att vaccinera sig mot Gula febern. Kontakta närmaste vaccinationscentral minst en månad före din resa till Bolivia för rådgivning. Om du har problem med hjärtat eller högt blodtryck bör du kontakta din läkare då det är stora höjdskillnader inom landet. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter och magreglerande medel osv. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin samt intyg från din läkare. Drick bara vatten på flaska, detta är tillgängligt överallt. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Bolivia och vad den täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring.

Vi råder dig till att kontakta en specialistläkare, din vårdcentral eller en vaccinationsklinik.

Övriga upplysningar
Lokal tid: Bolivia har svensk tid minus 7 timmar. När klockan är 12:00 på dagen i Sverige är den 5 på morgonen i La Paz.

Elektricitet: I Bolivia gäller 220 volt, La Paz dock 110/120 volt. Man behöver en adapter som kan köpas på exempelvis Kjell & company. På endel hotell kan man låna adapter.

Bagage: Vi anlitar många olika flygbolag till din resedestination, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor. Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.

Dricks: Ibland inkluderar barer och restauranger automatiskt 10 % dricks på notan. Ifall man har varit nöjd med servicen lägger man på ytterligare 10 %. Det är inte vanligt att ge dricks till taxichaufförerna.

Språk: Spanska är officiellt språk, men det traditionella språket Kichwa används av majoriteten av indianbefolkningen. Engelska fungerar bra i större städer och vid turistsevärdheter i hela Bolivia.

Reseförsäkring: Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Bolivia. Det rekommenderas att man har en heltäckande sjuk- och reseförsäkring i Bolivia.

Sierra Tours lämnar fotspår i ditt liv! Något som du och dina nära och kära kommer att minnas för en livstid.