Sweden: +46 (0) 73 348 53 63
E-mail: info@sierratours.se

Praktisk information om våra resor till Brasilien

Brasil Cristo Redentor
Brasil
Festival Rio Brasil

RESEGUIDE BRASILIEN


FAKTA OCH INFORMATION
B Brasilien är världens femte största land vad det gäller både storlek och folkmängd. Det är ca 19 gånger så stort som Sverige och har ca 208,5 miljoner invånare. Brasilien täcker i det närmaste halva Sydamerika och gränsar till alla sydamerikanska länder utom Chile och Ecuador. Amazonas djungel täcker drygt halva landytan. Brasiliens kust är ca 8000 km lång och har fler än 2000 stränder.

Här nedan hittar ni basfakta och information för er resa i Brasilien. Allt från förslag på bästa tid på året för er resa till information om Brasiliens historia och kultur, som ger er en uppfattning om landet ni skall besöka och att vara väl förberedda.

Vi på Sierra Tours får ofta frågor från våra resenärer; När är det bäst att åka till Brasilien och Rio De Janeiro?

- Den frågan får vi ofta och den är väldigt svår att svara på. Det bästa med Rio De Janeiro är att du kan åka året om och det händer intresanta saker hela tiden. Av den anledningen är det upp till dig eller var och en att välja den tidpunkt som passar en bäst. För att underlätta för er så har vi skrivit en liten lista över vad som är bra att veta.

Brazil travel video
SOS International
Sveriges Ambassad , ETSA
Beställ resaKlimat och miljö
Större delen av landet har tropiskt klimat, förutom de södra delarna. Ekvatorn skär genom norra Brasilien och där ligger temperaturen på kring 30° året om. Den bästa tiden att resa till Amazonas är från maj t o m januari. Vattennivån är som högst i maj och som lägst i november, som är den torraste månaden. Brasiliens stränder lockar till sol och bad hela året runt Ubatuba, som ligger vid stenbockens vändkrets, har ett behagligt klimat med 25-30 grader året om. På sommaren, december till mars, är det som varmast och luftfuktigheten är som högst. Det är då det regnar mest, oftast kraftiga eftermiddagsskurar. Under vintern, juni – augusti, är det en torrare värme, liknande en bra svensk sommar. Kvällstemperaturen kan då gå ned till 14-15 grader. Det är säkrast att resa till Pantanal under torrtiden, som inträffar mellan mitten av april till slutet av september.

Pass och Visum
Nordiska medborgare kan resa till Brasilien och stanna i 90 dagar utan visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader vid datum för hemresan och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans.

Språk
Portugisiska är officiellt språk. Det finns också ca 220 indianska språk.

Religion
Katoliker 70-80 %, protestanter 10-20 %, övriga ca 10 %. Den katolska religionen är ibland uppblandad med afrikanska inslag som i "candomblé" och i "macumba".

Hälso- och sjukvård
Tänk på att ha en heltäckande rese- och sjukförsäkring och nödvändiga vaccineringar. Vid inresa till Brasilien från exempelvis Peru och Bolivia krävs gula febern-vaccination. Denguefeber, hepatit A, malaria och gula febern förekommer på olika håll i Brasilien. I större städer finns tillgång till privat sjukvård med europeisk standard.

Drick inte kranvatten utan köp vatten i flaska. Du kan utan problem ta is i drinken eller juicen på barer och restauranger. Undvik dock isbitar i dryck som säljs på gatan.

Säkerhet
Stora städer som Fortaleza, Rio och São Paulo har hög kriminalitet och där bör man se upp för ficktjuvar.

Valuta och växling
Den brasilianska valutan heter real (pl. reais) En real delas i 100 centavos. Sedlar finns i valörerna 1, 2, 5, 10, 20, 50 och 100 reais. 1 real är ca 2,30 kr (mars 2016). Allra smidigast är att med kort, VISA eller Master Card, ta ut pengar i bankomater som finns i alla städer. Du kan ta ut med utländska kort på bankerna Bradesco (maxbelopp 800 R$) och på HSBC (maxbelopp 1000 R$) och på Banco do Brasil (maxbelopp 1000 R$). Det finns växlingskontor på flygplatserna om du vill växla USD eller Euro.

Mat och Dryck
Maten i Brasilien är fantastiskt god och varierad. Det brasilianska köket har influenser från jordens alla hörn till följd av landets historia. Här har blandats matkulturer från indianerna, Portugal, Afrika, Arabvärlden, Asien och Italien, Tyskland m m. Råvarorna är de bästa tänkbara: alla ljuvliga tropiska frukter, färsk fisk och skaldjur, den brasilianska oxfilén är världsberömd och pizzorna hör till de bästa i världen! Du kan njuta av himmelskt goda juicer gjorda av frukter du aldrig hört namnet på! Mycket populär och nyttig är açai, açaipalmens frukt. Av den görs juicer, ofta blandade med andra frukter, (med banan är jättegott), glass och en slags efterrätt (açai na tigela) som serveras med müsli.

Vill du dricka något starkare än juicer är den brasilianska nationaldrinken caipirinha att rekommendera. Den är läskande god och görs av brasiliansk sockerrörssprit, (kallad cachaça eller pinga), lime, rörsocker och massor av is. Kan även göras med vodka. Istället för lime kan man använda andra frukter och bär, såsom passionsfrukt, ananas och kiwi.

Den brasilianska ölen är väldigt god och de mest kända märkena är Brahma, Bohemia och Skol.

Den brasilianska husmanskosten är ris och bönor, svarta eller bruna, till vilket man äter kyckling, kött eller fisk. Den brasilianska nationalrätten heter feijoada. Det är en mustig gryta som de afrikanska slavarna åt, men som idag har blivit helgmat. Huvud- ingredienserna är svarta bönor, korv och ox- och griskött. I originalreceptet ska det vara med grisens tunga, fötter och knorr! Till detta serveras ris och rostat maniokmjöl (farofa). På restauranger är varmrätterna oftast avsedda för två personer, men de brasilianska portionerna är rejäla, så de brukar räcka till tre.

När du är i Brasilien så passa på att njuta av alla härliga frukter! Av dessa görs också fantastiskt goda efterrätter. Att rekommendera är mousse gjord på passionsfrukt och den ljuvligt goda brasilianska glassen!

Shopping
Brasilianska stenar, t ex ametist och rosenkvarts, och smycken och andra föremål som görs av dessa. Hantverk av trä och bambu och andra naturmaterial. Färgglada hängmattor. Fråga gärna den lokala guiden om inköp och shopping.

Mottagande av flygbiljetter
Vi skickar din resplan så snart flygresan är bokad. Vi använder oss av elektroniska biljetter, som du själv ska skriva ut. När biljetterna har utfärdats skickar vi ett e-mail med bokningsnummer och de upplysningar du ska använda för att skriva ut biljetterna. Samtidigt får du ett följebrev med bra telefonnummer till resan, bland annat ett telefonnummer så att du alltid kan komma i kontakt med en av oss på sierratours.se, även utanför kontorets öppettider.

Uppgradering och extra benplats
Idag erbjuder många flygbolag att uppgradera reserverade biljetter till platser med extra plats och komfort, bl.a. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Vi kan inte uppgradera dig till dessa platser, men det kan du ofta själv göra via flygbolagets hemsida. Vi kan tyvärr inte heller reservera säten med extra benplats, som t.ex dem vid nödutgångarna i flyget. Om du behöver extra plats, rekommenderar vi att du checkar in på flygplatsen så tidigt som möjligt på utresedagen och ber om hjälp där.

Bagage
Vi anlitar många olika flygbolag till din resedestination, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor. Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker. Enligt de nya reglerna får man endast ha med sig begränsat (100 ml) med vätska, gel och tandkräm in på planet.

Transfers till och från flygplatser
Vid ankomst till olika flygplatser i Brasilien hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas du återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till resedestinationen.

Reseförsäkring
Det rekommenderas att man har en heltäckande sjuk- och reseförsäkring i Brasilien. I en hemförsäkring ingår ofta 45 dagars reseskydd för alla familjemedlemmar. Om din resa är längre än 45 dagar kan reseskyddet kompletteras med önskat antal dagar.

Vaccinationer
Vi rekommenderar alltid att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp inför resan. Dessutom behövs någon vaccination, typ Havrix, mot Hepatit A. Skall man besöka Amazonas djungel är det starkt rekommenderat att vaccinera sig mot Gula febern. Kontakta närmaste vaccinationscentral minst en månad före din resa till Bolivia för rådgivning. Om du har problem med hjärtat eller högt blodtryck bör du kontakta din läkare då det är stora höjdskillnader inom landet. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter och magreglerande medel osv. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin samt intyg från din läkare. Drick bara vatten på flaska, detta är tillgängligt överallt. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Brasilien och vad den täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring.

Vi råder dig till att kontakta en specialistläkare, din vårdcentral eller en vaccinationsklinik.

Övriga upplysningar
Lokal tid: Brasilien har tre tidszoner. Huvudstaden Brasilia, liksom Rio de Janeiro och São Paulo har svensk tid minus 3 timmar. När klockan är 12:00 på dagen i Sverige är den 9:00 på morgonen i Brasilia. I skiften mellan vinter- och sommatid blir skillnaden 4 eller 5 timmar.

Elektrisitet: Strömstyrkan i Brasilien varierar mellan 110V och 220V. Ta med en adapter.

Dricks: Ibland inkluderar barer och restauranger automatiskt 10 % dricks på notan. Ifall man har varit nöjd med servicen lägger man på ytterligare 10 %. Det är inte vanligt att ge dricks till taxichaufförerna.

Viktiga saker att ta med:
 • Kopia på passet, gärna inplastad.
 • Vaccinationscertifikat. När du vaccinerar dig får du ett certifikat där alla dina vaccinationer skrivs in
 • Solglasögon
 • Solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor
 • Badsandaler eller flip-flop
 • Ryggsäck för dagsturer
 • Ficklampa, pannlampa är praktiskt - det blir mörkt tidigt
 • Bekväma skor för djungelturer
 • Regnkappa eller regnponcho
 • Myggmedel
 • Ev Snorkel och cyklop
 • Ev Kikare för fågelskådning
Sierra Tours lämnar fotspår i ditt liv! Något som du och dina nära och kära kommer att minnas för en livstid.