Sweden: +46 (0) 73 348 53 63
E-mail: info@sierratours.se

Praktisk information om våra resor till Ecuador

Galapagos Islands
Galapagos Cruise
Floreana Island
Galapagos Island Cruise
Isabela Island
South Plaza Island

RESEGUIDE ECUADOR


FAKTA OCH INFORMATION
U Utforska Ecuadors mångfald av kultur och natur med en resa som tar er över vulkaner och hav, genom regnskogar i molnen och koloniala städer med kullerstensgator. Ecuador erbjuder något för alla. Man kan ha en avslappnande solsemester på paradisstränder eller i helande svaveltermer vid vattenfall. Man kan lockas av den levande historien som sträcker sig tillbaka till Inkatiden, med hantverk och traditioner som är för evigt närvarande och delas mellan generationer av urbefolkningar.

Om man väljer att resa i Anderna eller ute vid Galapagos så är det oundvikligt att man stöter på en häpnadsväckande artrikedom bland fågel, fisk och allt mitt emellan. Här är det tydligt att ekvatorn inte bara delar hemisfärerna utan där naturen dyrkas och livet älskas.

Här nedan hittar ni basfakta och information för er resa i Ecuador. Allt från förslag på bästa tid på året för er resa till information om Ecuadors historia och kultur, som ger er en uppfattning om landet ni skall besöka och att vara väl förberedda.

Vi på Sierra Tours får ofta frågor från våra resenärer; När är det bäst att åka till Ecuador & Galapagos?

- Den frågan får vi ofta och den är väldigt svår att svara på. Det bästa med Ecuador & Galapagos är att du kan åka året om och det händer intresanta saker hela tiden. Av den anledningen är det upp till dig eller var och en att välja den tidpunkt som passar en bäst. För att underlätta för er så har vi skrivit en liten lista över vad som är bra att veta.

Ecuador travel video
SOS International
Sveriges Ambassad , ETSA
Beställ resaOm Ecuador
Ecuador har fått sitt namn från Ekvatorn som korsar landets norra del. Landet är ett av de minsta i Sydamerika med en yta något större än Norrlands. Trots sin förhållandevis lilla yta så har Ecuador en häpnadsväckande variation av geografiska regioner och naturtyper. Anderna utgör regionen La Sierra som skär genom landet från norr till söder med två parallella höjdryggar och ett högland på upp till 3 000 m. Det finns ett tjugotal vulkaner med höjder omkring 5 000 m, varav flera är temporärt aktiva. Den vackra kägelvulkanen Cotopaxi på nästan 6 000 m är världens högsta aktiva vulkan. Öster om Anderna breder låglandet El Oriente ut sig på en tredjedel av landets yta. Här börjar den västliga delen av Amazonasbäckenet och det stora regnskogsområdet. Väster om Anderna mot Stilla Havet ligger låglandet La Costa. Här är det betydligt torrare än i El Oriente och längst i söder övergår vegetationen till öken. Galapagos ligger 100 mil västerut i Stilla Havet. Även om Ecuador ligger på båda sidorna av ekvatorn så är det inte ett av de varmaste länderna i Sydamerika. En stor del av landet ligger på hög höjd med måttliga nederbördsmängder. I El Oriente och vid kusten är det tropisk värme. I Amazonas och i norra delen av La Costa regnar det ofta kraftigt. Ecuador drabbas, precis som de övriga områdena vid Sydamerikas stillahavskuster, av den varma strömmen El Nino. Den uppenbarar sig med jämna mellanrum och orsakar stora förändringar i vädret.

Klimat och miljö
Klimatet i Ecuador är synnerligen varierande. På låglandet vid Stillahavskusten och i Amazonasbäckenet är klimatet tropiskt. På höglandet är det tempererat. Temperaturen i huvudstaden Quito (2.800 m ö.h.) rör sig, året runt, mellan 10 grader på natten och 21-22 grader, som mest, på dagen. Vid kusten är klimatet fuktigt i norr, mot colombianska gränsen, och blir sedan torrare dess längre söderut man rör sig, på väg mot den peruanska öknen. Bland Ecuadors miljöproblem kan nämnas att avverkning av skog orsakar jorderosion, att vattnet är förorenat och att föroreningar från oljeindustrin hotar ekologiskt känsliga områden i Amazonasregionen. Galapagosöarna lider också av olika sorters miljöproblem på grund av växande lokal befolkning (invandring från fastlandet) och trycket från turismen.

Pass och Visum
Nordiska medborgare kan resa till Ecuador och stanna i 90 dagar utan visum. Kontrollera att ditt pass är giltigt i minst 6 månader vid datum för hemresan och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans.

Hälso- och sjukvård
Tänk på att ha en heltäckande rese- och sjukförsäkring och nödvändiga vaccineringar. Tänk även på eventuella vaccineringskrav vid resa från Peru till annat land. Denguefeber, hepatit A, malaria och gula febern förekommer på olika håll i Ecuador.

Den som reser till högt belägna turistmål som Quito bör tänka på risken för höjdsjuka. Denna kan förebyggas och behandlas med medicin. Drick inte kranvatten utan köp vatten i flaska. Undvik isbitar i drinkar och annan dryck. Ät väl genomstekt och kokt mat. Tag gärna med ditt husapotek som bör innehålla magreglerande medel. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin. I Anderna kan man bli höjdsjuk. Symptomen är huvudvärk och illamående. För att acklimatisera sig bör man undvika fysisk aktivitet den första dagen och undvika alkoholhaltiga drycker. Ät lätta måltider och drick mycket vatten. Kontakta din läkare om eventuell medicin mot höjdsjukan. I större städer finns tillgång till privat sjukvård med europeisk standard.

Säkerhet
När du reser till Ecuador bör du veta att landet har stränga tullregler gällande arkeologiska och historiska objekt och dessa får inte tas ut ur landet. Narkotikasmuggling straffas hårt. Man skall ha ögonen öppna på flygplatsen så att inte någon lägger något i ditt bagage innan hemresan. Ficktjuvar är vanligt förekommande vid folksamlingar. Om någon är misstänksamt trevlig eller påstridig kan detta vara en ficktjuv. Ställ aldrig ifrån dig väskan. Växla pengar i en bank eller på ett casa de cambio – ett växlingskontor. Var alltid formell om du blir kontaktad av polisen. Några gånger kan polisen kräva betalning för att undvika en viss situation. Man har då valet att låtsas som att man inte förstår vad han menar.

Valuta och växling
Valutan i Ecuador är amerikanska dollar. I Quito och Otavalo, och även i de flesta andra städer, kan man använda sig av Euros eller US Dollar. Ta med kreditkort med PIN-koden i minnet och endast där! Bankomater, de så kallade ATM, finns nästan överallt. De vanliga kända kreditkorten kan användas på hotell, många restauranger och i butiker. Ju längre ut på landet man kommer desto svårare kan det vara att använda kreditkort. Dricks kan dock endast betalas kontant på Galapagoskryssningsbåtarna.

Mat och Dryck
Man kan äta internationellt i hela landet, men prova gärna några inhemska specialiteter: humitas och tamales som är gjorda på majs och insvepta i löv. Llapingachos, stekta potatisbullar med ost. Räkceviche samt Locro, en soppa gjord på stuvad potatis och ost och som toppas av en avokado. Det finns många utsökta restauranger i de större städerna.

Shopping
Hantverk, lädervaror och textilier kan med fördel köpas. Den berömda Panama-hatten kommer från Ecuador, kanske en passande och praktisk souvenir? Fråga gärna den lokala guiden om inköp och shopping.

Mottagande av flygbiljetter
Vi skickar din resplan så snart flygresan är bokad. Här kan du se hur resplanen kommer att se ut. Vi använder oss av elektroniska biljetter, som du själv ska skriva ut. När biljetterna har utfärdats skickar vi ett e-mail med bokningsnummer och de upplysningar du ska använda för att skriva ut biljetterna. Samtidigt får du ett följebrev med bra telefonnummer till resan, bland annat ett telefonnummer så att du alltid kan komma i kontakt med en av oss på sierratours.se, även utanför kontorets öppettider.

Uppgradering och extra benplats
Idag erbjuder många flygbolag att uppgradera reserverade biljetter till platser med extra plats och komfort, bl.a. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Vi kan inte uppgradera dig till dessa platser, men det kan du ofta själv göra via flygbolagets hemsida. Vi kan tyvärr inte heller reservera säten med extra benplats, som t.ex dem vid nödutgångarna i flyget. Om du behöver extra plats, rekommenderar vi att du checkar in på flygplatsen så tidigt som möjligt på utresedagen och ber om hjälp där.

Transfers till och från flygplatser
Vid ankomst till olika flygplatser i Ecuador hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas du återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till resedestinationen.

Vaccinationer
Vi rekommenderar alltid att man ser över sitt grundskydd mot difteri, polio och stelkramp inför resan. Dessutom behövs någon vaccination, typ Havrix, mot Hepatit A. Skall man besöka Amazonas djungel är det starkt rekommenderat att vaccinera sig mot Gula febern. Kontakta närmaste vaccinationscentral minst en månad före din resa till Ecuador för rådgivning. Om du har problem med hjärtat eller högt blodtryck bör du kontakta din läkare då det är stora höjdskillnader inom landet. Medtag gärna en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter och magreglerande medel osv. Glöm inte att ta med din eventuella receptbelagda medicin samt intyg från din läkare. Drick bara vatten på flaska, detta är tillgängligt överallt. Hoppa över isen i drinkar/drycker. Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller privata försäkringar att ditt sjukförsäkringsskydd gäller i Ecuador och vad den täcker. Exempelvis hemtransport vid allvarligare olycka/sjukdom kan bli oerhört kostsamt. Kom ihåg att ta med dokumentation på gällande rese/sjukförsäkring.

Vi råder dig till att kontakta en specialistläkare, din vårdcentral eller en vaccinationsklinik.

Övriga upplysningar
Lokal tid: Ecuador har svensk tid minus 7 timmar. När klockan är 12:00 på dagen i Sverige är den 5 på morgonen i Quito.

Elektricitet: I Ecuador gäller 110 volt. Man behöver en adapter som kan köpas på exempelvis Kjell & company. På endel hotell kan man låna adapter.

Bagage: Vi anlitar många olika flygbolag till din resedestination, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor. Det händer emellanåt att det incheckade bagaget kommer på villovägar. Packa därför viktiga mediciner med intyg från din läkare i handbagaget. Detsamma gäller för värdesaker.

Dricks: Ibland inkluderar barer och restauranger automatiskt 10 % dricks på notan. Ifall man har varit nöjd med servicen lägger man på ytterligare 10 %. Det är inte vanligt att ge dricks till taxichaufförerna.

Språk: Spanska är officiellt språk, men det traditionella språket Kichwa används av majoriteten av indianbefolkningen. Engelska fungerar bra i större städer och vid turistsevärdheter i hela Ecuador.

Reseförsäkring: Kontrollera vad din hemförsäkring eller din kortförsäkring täcker vid resor till Ecuador. Det rekommenderas att man har en heltäckande sjuk- och reseförsäkring i Ecuador.

Sierra Tours lämnar fotspår i ditt liv! Något som du och dina nära och kära kommer att minnas för en livstid.